Daftar Tetamu Kehormat

Monday, November 1, 2010

Kita dan Doa...


Doa..doa..doa.. kita ni berdoa bukan la saja nak beritahu Allah apa yang kita minta, kerana kalau tak minta doa pun, Allah sedia tahu segala-galanya. Allah Maha Mengetahui segala apa yang kita zahirkan mahupun apa yang kita sembunyikan...

Jadi watpa lagi kita berdoakan? Berdoa ni sebenarnya adalah satu tugas pengabdian. dengan berdoa ni kita akui kelemahan, kemiskinan, kehinaan, kejahilan, dan lain-lain sifat kehambaan kita di sisi-Nya. doa adalah bukti sifat kehambaan kita kepada Allah s.w.t. sebagai hamba kita perlukan Allah lebih daripada segala-galanya dalam hidup ini. dan juga kita wajib memuliakan Allah setiap masa. inilah hakikat doa...

Firman Allah yang bermaksud : "berdoalah kepada-Ku, nescaya akan Aku perkenankan bagimu. sesungguhnya orang yang menyombongkan diri daripada menyembah-Ku akan masuk neraka jahanam dalam keadaan hina-dina." (Surah Ghafir 40:60)

Doa adalah cara hidup yang menjadi tradisi orang soleh. bermula daripada bangun tidoq, masuk bilik ayaq, bersih diri, kuar tandas, pakai baju, tengok cermin, makan, minum, pakai kasut, naik kenderaan, lihat pemandangan, bersin, menguap hinggalah tidoq semula. semua itu ada doanya yang khusus. Malah untuk melakukan hubungan laki bini pun ada doanya.

Itulah speselnya Islam =) ajaran Islam begitu kaya dengan doa. bukan saja untuk wat perkara yang besar, tetapi untuk wat perkara yang dipandang remeh sekalipun, Islam ajar kita untuk berdoa. Allah mendidik manusia agar selalu dan sentiasa berdoa kepada-Nya dan mengajar manusia menerusi ayat2 al-Quran. begitu juga dengan para rasul dan nabi mendidik umatnya.

MENGAPA DOA ITU PENTING?

1. Mengekalkan hubungan dengan Allah setiap masa.

2. Kupayaan melakukan perubahan ke arah kebaikan secara berterusan.

3. Didampingi oleh Malaikat dan menghalau Syaitan.

4. Membentangkan masalah dengan jelas dan tuntas.

5. Melahirkan rasa berkongsi menghadapi sebarang kebuntuan.

6. Mengaktifkan diri untuk berusaha.

7. Menghindar daripada penyakit fizikal.


SALAH FAHAM TENTANG DOA


1. Doa itu bukan permohonan tetapi juga suatu kewajipan.

2. Doa bukan sesuatu yang pasif.


DIARI DOA SEORANG MUSLIM DALAM SEHARI 24 JAM....CARA ALLAH  MAKBULKAN DOA

Rasulullah s.a.w telah bersabda yang bermaksud : "Tidaklah seseorang yang berdoa kepada Allah dengan doa keculai Allah akan memberikan kepadanya, sama ada dengan dikabulkan segera di dunia lagi. Atau disimpankan untuknya kebaikan di akhirat atau ditutupkan (kifarat) dosanya setakat doanya selama dia tidak doakan unsur-unsur dosa, memutuskan silaturahim atau mohon disegerakan. Maka berkata sahabat : 'Ya Rasulullah bagaimana doa minta segera itu?' Baginda kata : 'Seseorang itu berdoa, aku berdoa Tuhanku, maka perkenanlah segera.'" (Sunan al-Tirmizi, no.3986, menurut Abu Isa hadis ini gharib)

melalui hadis ini, para ulama telah merumuskan bahawa doa itu dikabulkan dalam pelbagai kaedah dan keadaan. antaranya termasuklah :

1. Doa itu dikabulkan serta-merta.

2. Dikabukan pada waktu lain.

3. Dihindarkan bahaya.

4. Allah berikan sesuatu yang lebih baik di akhirat.

5. Kifarat kepada dosa-dosa.HAK ISTIMEWA  GOLONGAN TERTENTU

1. Doa ibu bapa kepada anak-anak.

2. Doa anak soleh yang mentaati kedua-dua ibu bapa.

3. Doa orang yang teraniaya atau mereka yang berada dalam kesusahan.

4. Doa seorang sahabat yang mendoakan sahabat.

5. Doa orang yang sedang dalam musafir.

6. Doa orang yang berpuasa sehingga berbuka.

7. Doa pemimpin yang adil.


ADAB BERDOA

1. Yakin Allah akan makbulkan.

2. Jangan berdoa sesuatu yang membawa permusuhan dan dosa.

3. Jangan berdoa tanpa bertahmid dan berselawat.


USAHA + DOA

Usaha + Doa = Orang Mukmin

Usaha + Tanpa Doa = Orang Sombong

Tiada Usaha + Doa = Orang yang Malas

sumber : Solusi isu no.22, m/s 16-23p.s: sebelum kita tidoq...berdoalah...mungkin itu waktu terakhir kita terjaga... hu3
0 comments: