Daftar Tetamu Kehormat

Wednesday, November 3, 2010

Apa itu Cerpen?korang semua tau tak apa itu cerpen?? mesti tau punya he3 ye la..bila masuk sekolah menengah je kene la blajaq sastera kan. macam2 kita diajar tentang komponen2 sastera...apa2 pun just nak intro skit tentang cerpen ni...Cerpen merupakan ringkasan dari perkataan cerita pendek. Ia merujuk kepada karangan rekaan (fiksyen) yang mempunyai jumlah perkataan yang terhad dari 200 - 7,500 patah perkataan. Cerpen biasanya lebih ringkas dan padat berbanding cereka yang lebih panjang, seperti novella (dari segi erti moden) dan novel.

Cerpen yang pertama di Malaysia, secara rasmi adalah karya ’’Kecelakaan Pemalas’’ tulisan Nor bin Ibrahim Al-Madrasi dalam majalah Pengasoh 4 Februari 1920

Cerpen berasal dari cerita lucu berprosa, keadaan yang dilakar dengan pantas yang dengan cepat sampai kemuncaknya, selari dengan tradisi penceritaan lisan.

 

sumber : Wikipedia Malaysia


Menetapkan apa yang memisahkan cerita pendek dari format fiksi lainnya yang lebih panjang adalah sesuatu yang problematic. Sebuah definisi klasik dari cerita pendek ialah bahwa ia harus dapat dibaca dalam waktu sekali duduk (hal ini terutama sekali diajukan dalam esai Edgar Allan Poe "The Philosophy of Composition" pada 1846). Definisi-definisi lainnya menyebutkan batas panjang fiksi dari jumlah kata-katanya, yaitu 7.500 kata. Dalam penggunaan kontemporer, istilah cerita pendek umumnya merujuk kepada karya fiksi yang panjangnya tidak lebih dari 20.000 kata dan tidak kurang dari 1.000 kata.

Cerita yang pendeknya kurang dari 1.000 kata tergolong pada genre fiksi kilat (flash fiction). Fiksi yang melampuai batas maksimum parameter cerita pendek digolongkan ke dalam novelette, novella, atau novel.

p.s : nantikan himpunan karya2 dari aku sendiri dan yang aku copy share he3 =P kalau ada sapa2 yang ada karya sendiri, minta la share ngan aku ye. aku...sang peminat cerpen novel...

0 comments: