Daftar Tetamu Kehormat

Friday, February 18, 2011

Perkara Yg Perlu & Jangan Dilakukan Sebelum TidurApabila kita tidur, jadikan ia sbg 1 ibadat.
 1. Jangan dilewatkan tidur selepas solat Isyak melainkan ada hal penting seperti muzakarah ilmu, melayani tetamu dan sebagainya. Diriwayatkan daripada Abu Barzah, sesungguhnya Nabi s.a.w membenci untuk tidur sebelum Isyak.
 2. Ambik wudhuk sebelum tidur. Sabda Nabi s.a.w yang bermaksud: Jika kamu mendatangi tempat tidur kamu, maka berwuduklah sebagaimana wuduk untuk solat.
 3. Baca Doa tidur:Bismikalloh humma ahya wa amutt
 4. Kalau termimpi yang buruk2, bacalah
 5. bismillahilazzi la yadurru maas mihi syaiuun fi ardhi wala fi ssama i huwassami ul alim
 6. Baca dua ayat terakhir dalam surah al-Baqarah(sbg pendinding masa tidur).
 7. Baca 3 kul dan ayat kursi..
 8. Biarkan rusuk kiri ke atas untuk kesihatan.Lapik tangan kanan di bawah kepala semasa tidur. Mulakan tidur atau baring atas rusuk kanan sebagaimana sabda Nabi s.a.w kepada al-Barra. Mulakanlah tidur kamu di atas rusuk kanan. tidur mengiring ke kanan menghadap kiblat.
 9. Bangun tidur, kita dipaku oleh syaitan melalui 3 penjuru di atas kepala.Kalu tidak dibuka, syaitan leh control gna remote control drpd salah 1 penjuru tersebut.
  • Untuk membukanya, baca doa selepas tidur:Alhamdu lillah hillazi ahyaa naa ba' da maa amaa tana wailaihinnu syurr.
  • ambik wudhuk
  • solat subuh.


 • Jangan tidur di tempat yang tidak beratap.


 • Jangan tidur dengan cara meniarap atau menekan perut kerana sabda Nabi s.a.w yang bermaksud: Sesungguhnya cara tidur meniarap adalah tidur ahli neraka. • Waktu yang tidak sepatutnya kita tidur.Malah boleh mendatangkan kemudaratan dan makruh hukumnya.:-
  • selepas Subuh hingga terbit fajar
  • waktu selepas Asar sebelum terbenam matahari
  • dari waktu Maghrib ke Isyak.


  Dari segi posisi tidur:-
  • cara berbaring dengan posisi terlentang adalah kurang sihat. Ini kerana cara demikian akan menekan atau menyesakkan tulang punggung, bahkan ia kadangkala menyebabkan kita ingin ke tandas.
  • Tidur secara menelengkup pula tidak praktis untuk pernafasan.
  • Tidur pada posisi mengiring ke kiri juga akan mengganggu kesihatan kita, kerana menghimpit jantung sehingga peredaran darah tergangga dan mengurangi alirah darah ke otak, jika ini terjadi kita akan mengalami mimpi sedih atau buruk.


  Ringkasnya, pengajaran Islam dalam persoalan tidur memberi penekanan bahawa tidur itu sebahagian daripada nikmat yang diberikan Allah. Demikianlah, ajaran-ajaran Islam yang begitu sempurna merangkumi segala persoalan harian hidup.

  Dr:Ustaz Zawawi,tv9.

  Cara sebaiknya jika nak Tidor...

  1. Jangan tidur bersama jam tangan. Jam tangan boleh mengeluarkan radioaktif. Walaupun jumlahnya tidak banyak, sedikit sebanyak ia boleh mengganggu kesihatan anda.

  2. Jangan tidur dengan telefon bimbit. Meletakkan telefon bimbit bersebelahan anda ketika tidur adalah tidak digalakkan. Walaupun ada diantara kita menggunakannya sebagai alat penggera. Para saintis telah membuktikan bahawa alatan elektrik dan elektronik termasuk telefon bimbit akan mengeluarkan sejenis gelombang yang tidak elok untuk kesihatan.

  3. Jangan tidur dengan mekap yang masih melekat. Jika anda biasa tidur tanpa mencuci solekan muka atau dimana-mana tempat di bahagian kulit, ia boleh mengakibatkan masalah kulit untuk jangka masa panjang. Solekan yang tidak dicuci boleh menghalang kulit daripada bernafas dan mendapat pengaliran udara yang sepatutnya. Anda juga akan mengambil masa yang lama untuk mendapatkan tidur yang lena.

  4. Jangan tidur dengan coli. Bagi perempuan pula, anda tidak digalakkan tidur dengan memakai bra kerana ia dikhuatiri menyebabkan barah payudara melalui kajian yang dijalankan oleh saintis Amerika. Memakai bra melebihi 12 jam adalah berisiko.

  5. Jangan tidur dengan seluar dalam. Bagi lelaki pula, tidak elok memakai seluar dalam ketika tidur. Seeloknya pakai la 'boxer' yang longgar dan selesa. Sayangilah Mr Z anda.

  6. Jangan tidur tanpa seurat benang. Hal ini juga penting kerana jika pada ketika anda tidur berlaku sebarang kemalangan/kecemasan bukankah ia memudaratkan anda?
  p/s: aku copy jer ni.. sbnrnya banyak lgi adab2 tidur yg boleh kita kongsi dan praktikkan bersame.. ye...

  0 comments: